Het moment waarop mijn liefde voor fine-art begon weet ik nog goed. Het was Horse Event 2016, ik had mijn camera mee en had bijna duizend foto’s geschoten. Toen ik thuiskwam merkte ik dat ik me ontzettend ergerde aan de achtergronden van juichende Pennymeisjes en vlaggen die precies op de verkeerde plekken aan het wapperen waren. Een beetje retoucheren zat er niet in; hier moest iets drastisch gebeuren om de foto te redden.

De oplossing bleek simpel: na een poos prutsen in Photoshop verwijderde ik de achtergrond gewoon in z’n geheel. Op die manier kreeg het paard de volledige aandacht en ontstond er een sterk beeld. Het resultaat vind je hieronder; zoek de steigerende appaloosa (de gestipte pony) maar op in het portfolio. Toen ik deze foto op Instagram deelde kreeg ik veel positieve reacties, en besloot ik deze tak van fotografie verder te onderzoeken en te beoefenen.

Het leuke aan fine-art is dat de aandacht echt volledig naar het onderwerp gaat. Geen afleidingen van kleuren of patronen: alleen het paard staat in de spotlight. Soms werkt FA het beste met een zwarte achtergrond, soms werkt het het beste met een witte achtergrond, dat verschilt per setting. Maar beide geven een bijzonder resultaat, en misstaan zeker niet uitvergroot op een muur.